Blogg

8 innlegg

Kan oktober bli en måned på sjøen?

Oktober, mange tar båten opp og venter på neste sesong. Andre gjør seg klar til hummerfiske mens atter andre bare bruker båten!

Jeg bare bruker båten. Vel, den blir også brukt til kursvirksomhet. I oktober blir det vel en tur eller to til Horten for praksis med D5L.

Min Storebro Royal Cruiser 500 SS V10 er en flott båt som er svært god i sjøen.

Vi har jo vært preget av Covid-19 gjennom de to siste årene. Undertegnede ble en av mange som ble hardt rammet av sykdommen.

Dessverre har dette gjort at kursvirksomheten har blitt kraftig skadelidende. Energinivået mitt er ikje på plass etter Covid. Men med tiden vil deg forhåpentligvis bli bedre. Planen er å komne i gang litt forsiktig med navigasjonskursene ut over høsten. Jeg krysser i hvert fall fingrene for bedre tider!

Noen få private turer har det blitt
Og så håper jeg det blir flere slike dager etter hvert.

Hvor ble det av båtåret 2020?

Sigurd i fri utfoldelse med å støvsuge før ventiljustering!

Hva skjedde med 2020? Hor ble det av de gode opplevelsene?

Det ble et merkelig år 2020. Bare se på bildet! Sigurd står og støvsuger motoren før ventilene skal justeres! Viktig at det ikke kommer møkk i ventilhuset!

Og det var jo bare en liten del av galskapens år!

Vi hadde så vidt rukket å gjøre unna vårens kurs og gledet oss til å ta fatt på den delen av sesongen som skulle være fylt med tur og glede! Slik gikk det ikke!

På vei til slippsetting for å få byttet simringer på pakkboksen på babord aksling røyk vi på en smell! Koblingsplaten i styrbord girkasse røyk! Bokstavlig talt! Røyken stod ut av ventilen i girkassa og røykla hele maskinrommet og akterkabinen så røykvarslerne ulte!

Heldigvis var det bare gummistøv og ingenting farlig! Så da var det bare å kjøre båten til Ragnar Ringstad på Gressvik og få båten opp. Det så svart ut med tanke på sommeren! Spesielt når dette skjedde siste uka i mai! Det skulle vise seg å bli omfattende reparasjoner og landligge fra slutten av mai til begynnelsen av oktober!

Det viste seg at vi måtte bytte alle eksosbend fra eksosutløp og frem til siste bend inn på motorer! Alt er spesialsøm i syrefast! Det ble en dyr affære!! Men det skal jaggu sies at Thomassen Mekaniske verksted i Råde leverte en fantastisk jobb!

Men det var mer! Mye mer! Motorlabbene var utslitt og måtte byttes! De hadde gjort jobben etter nesten 30 år i tjeneste! Så da var det å rigge til slik at vi fikk løftet maskinene og byttet motorlabber samt at vi fikk gitt motorrommet en sårt tiltrengt oppgradering!

Motorene er ikke i veien slik at det har vært mulig å gjøre en betydelig oppgradering av maskinrom!

Motorbrønnene er vasket gullende rein og malt og de gamle motorlabbene er tatt ut og erstattet med nye! Det var en skikkelig møkkajobb når vi gjorde den. Men du verden så godt det føltes når jobben først var gjort!

Det er veldig rolig på kursfronten for tiden!

Den nye normalen er at ingenting er normalt! Nå er det Omikron som gjelder! Før det var det flere varianter av viruset, det ene verre enn det andre.
Men uansett så påvirker dette viruset kursvirksomheten i meget stort omfang! Slik det er nå er all kursvirksomhet utsatt til vi får en mer «normal» situasjon.

Ikke helt god avstand mellom folket. Men de to som er tettest er brødre og omgås daglig. Arnt (t.h.) holder èn meters avstand.

Men det å gå på kurs hos oss skal aldri være en grå opplevelse! I slutten av april fikk vi endelig gjennomført vårens planlagte kurs! Dog med visse forbehold og restriksjoner! Vi måtte holde navigasjonskurset over to dager for å klare å holde avstand! Og damekurset gikk ikke med mer en tre betalende deltagere. Min kjære Tone ble deltager nummer fire og en hjelpende hånd underveis! Kurset for damene lar seg ikke gjennomføre hvis vi er for få!

Ingen tvil om hvor det er godt å være!

Det er virkelig godt å kunne konstatere at det enda en gang er en gjeng veldig fornøyde deltagere som går en herlig sesong i møte! De dagene vi holdt kursene var det godt med båt ute og vi var utrolig heldig med været! Bildene taler for seg selv!

Chilli Solbris oppfører seg ganske så bra! Motorene går utrolig fint og litt etter litt kommer båten atter til sin verdighet! I helgen som var fikk vi virkelig brukt båten og den gjør akkurat det den får beskjed om! Vi krysser fingrene for at vi får en lang og fin sommer

Solbris Båtskole og Covid-19

Kan vi snart begynne med kurs igjen? Vi må fortsatt ta hensyn til pandemien og legge opp kursene våre i henhold til smittevernregler og sunn fornuft!

Men hva er sunn fornuft? Det som er sunn fornuft for oss er ikke nødvendigvis sunn fornuft for en annen! Så vi avventer litt og velger å ikke starte opp for fullt før pandemien er mer under kontroll.

Vi håper det blir navigasjonskurs utover våren 2022 og vi skal ha vårt populære kurs i hvordan du selv kan reparere skader i glassfiber og gelcoat.

Det har helt klart vært noen utfordrende år nå, men vi har benyttet tiden godt og båten er grundig oppgradert på flere områder. Navigasjonsutstyret og radar er av siste generasjon og er en sann glede å bruke. Det egner seg glimrende til kursene våre.

Våre kurs i praktisk navigering er lagt opp slik at du får oppfølging på det du selv ønsker! I tillegg vil du få noen aha-opplevelser på andre områder! Vi gir opplæring i praktisk bruk av de navigasjonsmidlene som du vil benytte! Nattseilas er den delen av kurset som definitivt fascinerer deltagerne mest!

Følg med både her og på Facebook slik at du ikke går glipp av muligheten til å bli med på en spennende ettermiddag, kveld og tidlig natt!

Hva gjorde vi i 2021?

2021 var året da vi håpet på mange fine turer med Solbris II. Noen ble det jo, men det ble ikke så mange. Det kom oppdrag i veien av det hyggelige slaget og det kom oppdrag av det mindre hyggelige slaget. Her er i hvert fall noen bilder fra året som var.

Tidligere år:

Vinteren kom egentlig aldri i gang i 2019-2020!

En vakker høstkveld med varmt lys . Det er gule, røde og rosa skyer som reflekteres i sjøen. Bildet er tatt fra flybrigde på M/Y Solbris
En vakker høstkveld med magisk lys!

Høsten og vinteren byr på mange flotte opplevelser på sjøen med fred og ro! Langt mindre trafikk og godt med plasser i uthavner og gjestehavner. Solbris er solgt og funnet seg godt til rette hos nye eiere som garantert vil få stor glede av henne i mange år fremover.

Solbris har vært i mitt eie i 4 år og har gitt meg utrolig mye glede og fint lite bekymringer! Hun har gitt oss mange fantastiske turer og brakt oss steder vi ellers aldri ville ha vært i nærheten av å få se! Jeg har fått kunnskap jeg ellers ikke ville hatt. Båtlivet har vært fantastisk i denne båten! Og minner fylt med glede vil følge oss gjennom resten av livet på grunn av gode Solbris!

Speilblnk sjø en vakker kveld
Nydelig tur på sjøen med helt flatt hav!

Men nå fremover må det jobbes hardt for at Chilli Solbris skal gi oss de samme opplevelsene! Her må det oppgraderes en god del for hun kommer opp i samme divisjon som Solbris!

Chilly er jo en helt annen type båt. En Storebro som planer og med gassen i bånn gjør gode 35 knop. Det kommer ikke til å bli marsjfarten vår! Den skal fortatt være 7-8 knop! Så får vi se om vi får opp den samme sjarmen i Chilly som det vi fikk i Solbris!

Kurskalender for 2022

Det er ikke satt opp noen kurskalender for 2022. Kapasiteten etter egen covid-sykdom satt en effektiv stopper for kursene våre.

Men vi satser likevel på at det blir noe aktivitet gjennom året. Det blir å følge med så godt det går!

Reparer skader i glassfiber og gelcoat selv!

Få med deg dette kurset og spar tusenvis av kroner på å reparere selv!

Vi arrangerer kurs i hvordan du kan fikse skader i glassfiber og gelcoat selv!
Kurset går over to dager på 8 timer pr dag.
Vi tar for oss teori med grunnleggende innføring i egenskapene til de forskjellige typene resiner som polyester, epoxy og vinylester. Teorien tar også for seg forberedelser som må gjøres før arbeidet gjennomføres.
Den praktiske delen tar for seg hvordan man går fram fra begynnelsen til slutt for å gjøre en reparasjon av skade i laminatet. Helt til du ikke kan finne igjen stedet som ble fikset!! Alle deltagerne skal gjennomføre reparasjonene i praksis på kurset!
Vi holder alt av materiell!
Vi har gleden av å få samarbeide med en som må kunne kalles noe av en guru innen faget! Knut-Erik Jensen er en kar som virkelig vet hva han driver med! Vi garanterer et lærerikt kurs!
Reparer alle småskader og større skader selv og spar tusenvis av kroner!!! 
Kurset koster 2490,- pr deltager. Det er bindene påmelding og for å få delta må kursavgiften være innbetalt før kursets oppstart.
Gled dere til to innholdsrike dager!
Send en e-post til post@solbris.net med påmelding! Husk e-postadresse og telefonnummer ved påmelding!

Vi har byttet båt!

På alle kurs er det kursdeltagerne som står til rors! Her har dere mulighet til å føre en 50 fot stor båt som er utstyrt med topp moderne navigasjonsmidler! Velkommen til kurs hos oss!

Vi har anskaffet en Storebro RC 500 som er vår nye stolthet!

Trofaste Solbris er solgt og får følge av en Storebro. Solbris er en genial båt fordi den er så utrolig enkel å håndtere og tåler nær sagt alt av vær!

Håpet er at kapasiteten snur til det bedre! Skolebåt med eget navigasjonskurs og nattseilas håper vi å få til høsten 2022.

Kurs i praktisk navigering, veien til en tryggere ferd på sjøen!!

Vi bruker både papirkart og elektroniske kart! Det er utopisk å tro at noen kun har papirkart ombord i våre dager.

Vi tilbyr kurs i praktisk navigering! Her stiller vi ingen krav til forkunnskap, men det vil alltid være en fordel med noe kunnskap.

Tilbakemeldingene fra tidligere deltagerne er at de er veldig fornøyd med innhold og form!

Den første delen var teori og gjenoppfriskning av det å stikke ut en kurs på papirkart og å føre bestikk. Ruten kan selvsagt overføres til plotter, men på kurset gjør vi ikke det! Vi navigerer ved hjelp av det vi har på bestikket, beregner tid pr legg og grader vi skal ha på de enkelte leggene. De som har vært med oss før ble fascinert over hvor mye enklere alt ble ved at man hadde forberedt seg på papirkart på forhånd.

Vi orienterer oss på papirkart og gjør oss kjent med alt av lykter og de karakterer som disse har i papirkartet for å kunne identifisere dem i mørket. Vi sammenligner informasjonen på kart, kartplotter og app på nettbrett og vi brukte radaren i praksis! Det blir en aha-opplevelse for de som ikke har benyttet radar før!

Vi seiler ut i dagslys og ankommer Fredrikstad i nattemørket. Alt av lykter og fyr i nattseilasen blir identifisert på lyskarakterer og gir en trygghetsfølelse hele veien på hvor vi er til enhver tid! Her blir det mye læring på kort tid!

En av deltagerne på ett av våre kurs sa han lærte mer på den ene kvelden på kurs en han hadde gjort de fem årene han hadde vært aktiv på sjøen! En veldig hyggelig tilbakemelding som inspirerer til flere kurs!

Målet er selvfølgelig at man skal bli en bedre navigatør men også at man skal få mer ut av båtlivet sitt og dermed også bli tryggere på sjøen! Og vi håper at noen blir inspirert til å ta kystskipper’n selv om de ikke har båt på + 50 fot! Det er nemlig utrolig gøy å navigere når man har kunnskapen! Og man blir så mye tryggere på det man driver med!

Det vil komme navigasjonskurs i forskjellige former og kursene skal utvikles i samarbeid med dere! Dere som faktisk vil ha denne kunnskapen! Vi gleder oss til et skikkelig aktivt kursår!

Hei, du som ferdes på sjøen!

Velkommen til Solbris båtskole sin hjemmeside. Vi gir kurs til de som vil bli en tryggere og sikrere båtfører på sjøen!

Vi er opptatt av sikkerhet hos oss! Vi vil at du skal ha glede av å være på sjøen og føle deg trygg på det du gjør når du ferdes utpå. Enten det er i en liten båt på godværsdager eller om du ferdes utpå i større båt i nesten all slags vær!

Dette er vår nye stolthet! En Storebro Royal Cruiser 500 SS V10. Her får du virkelig prøvd ut en fantastisk båt!

Bidra gjerne med en blogg og si din mening om våre kurs, både det som er bra og det som har et potensiale til forbedring. Vi vil bli best mulig i praktisk opplæring i håndtering av mellomstor og stor båt! Vi vil gi deg trygghet i navigasjon og bruk av navigasjonsmidler og vi vil vise deg gleden av å mestre nattseilas og bruk av radar. Vi har topp moderne utstyr ombord og vi benytter selvsagt også papirkart sammen med all elektronikken!

Velkommen til Chilli Solbris!

Har du lyst til å lære å føre en båt i Solbris sin størrelse?

Norsk Maritim kveldskole tilbyr D5, D5L og fiskeskipper B3. Du kan få kjøpt kurs hos oss eller ved å ta kontakt med NMKS direkte. Solbris Båtskole er underleverandøt til NMKS. Praksis i D5L utføres ombord i vår meget godt utsyrte Storebro.

Ta kontakt for pris og informasjon om kurs og hvor de holdes.